Belgische plantensoorten en waar te kopen

De diversiteit van de planten in België is zeer groot, met meer dan 6.000 inheemse soorten. Het land telt ook ongeveer 4.000 niet-inheemse soorten en er groeien ook talloze hybriden van zowel inheemse als niet-inheemse planten. De Top 10 van populairste Belgische plantensoorten omvat alles van klassieke vaste planten zoals de Tulipa tot de inheemse Viscum-eik en de exotische Amorphophallus Titanum. Al deze soorten behoren tot de meest voorkomende planten in België vandaag. Je vindt ze bij garden centers in België, of zoals voor de Fransen onder ons; bij jardinneries.

Alyssum

Alyssum is een inheemse plant die vaak wordt gebruikt in de border of in potten en bakken. De planten zijn gemakkelijk te kweken en bloeien de hele zomer. Er zijn ongeveer 100 soorten Alyssum, waarvan vele populair zijn als borderplant. Alyssum heeft een milde, zoete geur en kan worden gebruikt als bodembedekker, in bakken en potten, of in borders, maar ook in rotstuinen. Alyssum bloeit van mei tot augustus, en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit, geel, rood en paars. De planten zijn ook verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan hoogtes, van 15 tot 45 cm.

Clematis

De clematis is een zeer populaire plant in België en er zijn meer dan 200 soorten die inheems zijn in ons land. De planten worden veel gebruikt in parken, langs paden en in borders, en zijn gemakkelijk te kweken. De clematis is een meerjarige plant die de hele zomer bloeit. Er zijn veel verschillende soorten en variëteiten clematissen, en de meeste zijn er in prachtige kleuren, zoals blauw, paars, wit en roze. Clematis is gemakkelijk te kweken, maar geeft wel de voorkeur aan volle zon. De grond moet vochtig maar niet drassig zijn, en de planten moeten gesnoeid worden om te voorkomen dat ze te groot worden.

Crocosmia

De crocosmia is een knolgewas dat oorspronkelijk uit de Himalaya komt. De planten zijn zeer gemakkelijk te kweken en doen het goed in potten of in de tuin. Er zijn ongeveer 20 soorten crocosmia’s, maar de meest voorkomende in België zijn Crocosmia ‘Lucifer’ en Crocosmia ‘Endless Love’. De crocosmia is een prachtige plant met heldergele bloemen die tot 30 cm lang worden. De bloemen zijn te bewonderen van juni tot augustus, en de planten worden vaak gebruikt in de tuin, langs paden en als borderplant. Crocosmia houdt van veel zon, maar kan ook binnenshuis in potten of in een kas worden gekweekt.

Cyclamen

Cyclamen is een populaire kamerplant die ook in de tuin wordt gebruikt. Er zijn meer dan 30 soorten cyclamen in België, maar de meest voorkomende soorten zijn Cyclamen hederifolium en Cyclamen coum. Cyclamen zijn gemakkelijk te kweken en houden van gedeeltelijk schaduwrijke plaatsen. De planten komen het best tot hun recht in manden, potten of andere bakken. Cyclamen worden meestal gekweekt uit knollen of zaden, en ze zijn verkrijgbaar als vaste planten of eenjarigen. Cyclamen worden ook wel “zaaikoekoek” of “Hemelse bloem” genoemd.

Dahlia

Dahlia’s zijn echte klassiekers die in veel tuinen in België te vinden zijn. Hoewel de planten niet inheems zijn in België, zijn ze in de loop der jaren genaturaliseerd. Er zijn ongeveer 100 soorten dahlia’s, maar de meest voorkomende in België zijn Dahlia coccinea en Dahlia ‘Tricolor’. De dahlia is een cactussoort die gemakkelijk te kweken is en erg populair is in tuinen. De planten kunnen zowel in potten als in de tuin worden gebruikt, en er zijn duizenden verschillende soorten dahlia’s die verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren en maten. Dahlia’s bloeien van juli tot oktober en zien er geweldig uit als borderplanten. De planten houden van volle zon, maar kunnen ook binnenshuis in potten worden gekweekt.

Geranium

Geraniumsoorten groeien van nature in België, en er zijn ongeveer 40 inheemse soorten. De meest voorkomende soorten zijn Geranium macrorrhizum en Geranium ‘Johnson’s Blue’. De geranium is een veel voorkomende en veelzijdige plant die op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. De planten kunnen in potten of in de tuin worden gekweekt, in zon of schaduw, en ze zijn verkrijgbaar in een breed scala van kleuren, waaronder roze, rood, paars en wit. Doornige planten zijn onder meer de inheemse Viscum eik en de exotische Amorphophallus Titanum.

Ivy

Klimop is een klimplant die inheems is in België en is ook een van de meest voorkomende wijnstokken in het land. Er zijn ongeveer 12 soorten klimop, maar de meest voorkomende zijn Hedera helix en Hedera canariensis. Klimop is een veel voorkomende en populaire plant in tuinen, en hij is gemakkelijk te kweken en te onderhouden. De planten kunnen zowel als bodembedekker als klimplant worden gebruikt, en er zijn ook veel verschillende soorten en variëteiten. Er zijn ook veel soorten klimop die als kamerplant worden gekweekt.

pioenroos

De pioenroos is een zeer populaire bloem in België en komt voor in een waaier van verschillende kleuren en variëteiten. Er zijn ongeveer 40 soorten pioenen, maar de meest voorkomende in ons land zijn Paeonia officinalis en Paeonia ‘Caroline’. De pioenroos is een mooie en elegante kruidachtige vaste plant die gemakkelijk te kweken is en van halfschaduw houdt. De planten kunnen zowel in de tuin als in potten worden gebruikt, en ze komen het best tot hun recht als ze in groepen worden geplant. De klassieke pioenroos is er in verschillende kleuren, waaronder roze, rood, paars en wit.

Meerjarige margriet (ENDERA)

De overblijvende margarine (ENDERA) is een inheemse plant die gemakkelijk te kweken is en verkrijgbaar is in een reeks kleuren. Er zijn ongeveer 20 soorten ENDERA, maar de meest voorkomende in België zijn ENDERA spicata en ENDERA regelii. Meerjarige margarine heeft gele bloemen die te zien zijn van juli tot oktober, en de soort wordt vaak gebruikt als bodembedekker. Meerjarige margarine kan ook in potten of in de tuin worden gekweekt, maar heeft dan wel veel zonlicht nodig. De planten zijn gemakkelijk te onderhouden en als ze eenmaal gegroeid zijn, gaan ze vele jaren mee.

Sedum acre

Sedum acre is een inheemse vetplant die zeer gemakkelijk te kweken is en verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Er bestaan ongeveer 100 soorten sedum, maar de meest voorkomende in België zijn Sedum acre en Sedum album. De vele variëteiten sedum zijn erg populair in België, en ze zijn verkrijgbaar in een waaier van kleuren. De planten worden vaak in de tuin gebruikt, maar ook in potten komen ze goed tot hun recht. Sedum kan zowel binnen als buiten worden gekweekt, en er zijn veel verschillende soorten en variëteiten. Sedum is een zeer winterharde plant die niet veel verzorging of water nodig heeft.

Sedum var. Halo

Sedum var. Halo is een inheemse vetplant die zeer gemakkelijk te kweken is en verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Er bestaan ongeveer 100 soorten sedum, maar de meest voorkomende in België zijn Sedum var. Halo en Sedum ‘Autumn Joy’. Sedum var. Halo is een mooie en winterharde vetplant die op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. De planten kunnen in potten of in de tuin worden gekweekt en ze zien er geweldig uit als borderplanten of in rotstuinen. Sedum var. Halo kan zowel binnen als buiten worden gekweekt, en er zijn veel verschillende soorten en variëteiten.