Kies de juiste bloempotten!

Als het gaat om het verzorgen van planten en ander groen binnenshuis, is het kiezen van de perfecte potten een van de lastigste dingen om goed te doen. Niet alle plantenpotten zijn gelijk – en niet alle planten hebben dezelfde soort pot nodig. Er zijn verschillende belangrijke factoren die u moet overwegen voordat u een pot koopt voor uw nieuwe plantenvriend. Er zijn veel verschillende soorten plantenpotten op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Lees verder en ontdek alles wat u moet weten over het kiezen van de beste bloempotten voor uw binnentuin en bezoek daarna een groot tuincentrum voor een goede variatie aan keuze.

Waar moet je op letten als je een pot koopt

Als u op zoek bent naar een eenvoudige, geen gedoe optie, zijn potten misschien precies wat u zoekt. Ze zijn het meest eenvoudige, standaard type pot en zijn ontworpen om gemakkelijk te gebruiken en op te bergen. Ze zijn meestal gemaakt van een duurzame kunststof en kunnen gemakkelijk worden gestapeld op planken, vensterbanken en in kasten. Als u een pot met brede mond kiest, kunt u de plant gemakkelijk planten en uit de pot halen. Potten zijn zeer geschikt voor het kweken van kruiden en kleine planten zoals vetplanten. Als u op zoek bent naar een meer decoratieve, vintage look, kunt u zelfs antieke potten vinden op vlooienmarkten en online.

Keramische potten

Keramische potten zijn meestal iets duurder dan plastic potten, maar ze zijn over het algemeen ook stijlvoller en passen goed in de meeste huisdecoraties. Ze zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren, en sommige hebben zelfs een motief aan de buitenkant. Keramische potten worden veel gebruikt in kwekerijen en kassen, maar ze zijn ook een goede optie voor thuis. Deze potten zijn poreus en hebben een uitstekende drainage, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor planten die van meer water houden, zoals vetplanten en cactussen. Keramische potten zijn misschien iets zwaarder dan andere potten, maar hun vermogen om water vast te houden is een geweldige eigenschap voor planten die meer vocht nodig hebben. Keramische potten breken ook na verloop van tijd af, dus als je plant uit de pot is gegroeid, kun je de pot gemakkelijk composteren.

Metalen potten

Potten van metaal worden vaak buiten gebruikt in verhoogde tuinbedden, maar ze kunnen ook een stijlvolle toevoeging zijn aan een binnentuin. Deze potten worden vaak gebruikt voor planten die veel afwatering en luchtstroom nodig hebben, zoals kruiden of bloemen in potten op terrassen. Ze zijn ook roestbestendig en meestal verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. Hoewel deze potten zeer geschikt zijn voor buitenplanten, zijn ze niet de beste optie voor kamerplanten. Veel kamerplanten hebben baat bij een vochtigere omgeving, iets wat metalen potten niet bieden. Het mooie van metalen potten is dat ze in verschillende maten en stijlen verkrijgbaar zijn, zodat u de perfecte pot voor uw kamerplanten kunt vinden.

Piepschuim potten

Als je een kamerplant kweekt die veel licht nodig heeft, zoals tomaten, of als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke pot, is piepschuim je beste optie. Piepschuim potten zijn gemaakt van gerecycled materiaal en zijn volledig milieuvriendelijk. Deze potten zijn licht en poreus, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor gebruik in binnentuinen waar gewicht een probleem kan zijn. De poreuze aard van deze potten geeft kamerplanten ook veel luchtstroom, wat belangrijk is voor een gezonde groei. Deze potten zijn redelijk geprijsd, stevig en gemakkelijk schoon te maken. Ze kunnen ook worden hergebruikt voor andere kamerplanten in de toekomst. Het is belangrijk op te merken dat piepschuim potten geen water vasthouden zoals keramische potten, waardoor ze zeer geschikt zijn voor planten die de voorkeur geven aan een drogere grond.

Waar moet je op letten als je een pot koopt?

Als u op zoek bent naar een pot, moet u niet alleen naar de esthetiek kijken, maar ook naar een aantal andere factoren. Deze omvatten het soort materiaal waarvan de pot is gemaakt, de grootte van de pot, de vorm van de pot, en het ontwerp van de pot. Door het juiste type pot voor uw plant te kiezen, kan deze langer gezond en gelukkig blijven. Houd bij het kiezen van de juiste pot ook in gedachten dat het leuk is als het goed samengaat met de rest van het interieur en meubilair. Staat er een set van Borek tuinmeubelen? Dan passen vrijwel alle bloempotten daar goed bij, door de rustieke en neutrale kleuren en vormen van de tuinset.

Wat voor soort plant kweekt u?

Niet alle planten zijn gelijk. Sommige planten houden van meer water, terwijl andere een drogere grond prefereren. Dan zijn er ook nog planten die lang en smal worden, terwijl andere kort en gedrongen blijven. Sommige planten houden van de zon, terwijl andere meer van schaduw houden. Wanneer u weet welk type plant u kweekt, kunt u de pot kiezen die het beste bij uw behoeften past. Als je bijvoorbeeld een tropische plant kweekt, wil je misschien een poreuze pot gebruiken zodat de grond vochtig blijft. Als je een cactus of vetplant hebt, wil je meer drainage in de pot om te voorkomen dat de grond te drassig wordt.

Wat voor soort pot is het beste voor deze grond?

Sommige planten zijn gevoelig voor chemicaliën in plastic potten, terwijl andere de meer poreuze potten van klei prefereren. Als je een plant kweekt die liever niet in aanraking komt met chemicaliën, kun je het beste een pot van klei kiezen. Wanneer je een plant kweekt in leemachtige grond, kan een pot van klei de voorkeur hebben, terwijl als je een plant kweekt in zanderige grond, een plastic pot de beste optie kan zijn.

Welke maat pot is het beste voor uw plant?

Dit heeft alles te maken met hoeveel je plant naar verwachting zal groeien. Als je plant een langzame groeier is, kan een kleine pot voldoende zijn. Als je echter een lange plant kweekt, zoals een tomatenplant, kun je beter een grote pot kiezen. Je wilt niet dat de wortels klem komen te zitten of dat de plant instabiel wordt. Kies een pot met voldoende ruimte voor de wortels en een plek waar de bladeren kunnen groeien. Je wilt niet dat je plant te dicht opeengepakt in de pot staat. Als je een lange plant kweekt, kan het een goed idee zijn om een bredere pot te kiezen. Dit zorgt voor extra stabiliteit en helpt voorkomen dat je plant omvalt.

Welk ontwerp past het beste bij uw planten?

Als je wilt dat je planten het middelpunt van je huis worden, kun je een meer decoratieve pot overwegen. Er zijn veel verschillende soorten potten op de markt, dus je kunt er een kiezen die zowel functioneel als decoratief is. Vergeet niet dat er veel decoratieve potten zijn die ontworpen zijn om functioneler te zijn dan standaardpotten. Zo zijn er bijvoorbeeld potten met gaten in de bodem voor de afwatering. U kunt ook sierpotten vinden die zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals keramiek of metaal.